dissabte, 10 de novembre del 2012

Fanals.

Els materials que necessitarem per fer els fanals son:
  • Leds
  • Pals de fusta de brotxetes. 
  • Botons petits, de els de 2 forats (un forat per cada pota del led). 
Els pals de fusta es tallen a l'atura que desitgem segons l'altura de fanal que vulguem. En aquest cas es van fer de 10 cm, equivalents a 8,75 m a escala H0. L'altura es va definir en funció del lloc de la maqueta on havien d'anar, per raons purament estètiques.

  
 
Un cop tallat el pal cal fer-li els dos forat en un extrem pels que passarem les dues potes del led. La separació entre els forats ha de ser la mateixa que la separació entre les potes del led.



Les potes del led les torçarem per donar-hi la forma necessària per a imitar la lluminària. la pota curta serà la interior i la pota llarga la exterior, per que un cop girades quedin mes o menys igual de llargues.

Per les potes del led s'introdueix el led, i desprès pels forats del pal. El boto te un costat llis (el de darrera del botó) i l'altre lleugerament corb (el de davant del botó). El led ha de quedar per aquest darrer costat per que un cop muntat el botó faci l'efecte de la pantalla de la lluminària.


Prèviament hem de pintar el pal. Ho farem amb "betún de Judea", que originàriament empraven els ebenistes per a restaurar mobles, i que ara està molt estès en certes manualitats. En aquest cas no s'ha envernissat al damunt per no treure l'efecte real aconseguit.

 
Amb unes gotes d'adhesiu d'assecat ràpid (tipus Super Glue 3 o similar) enganxarem el botó i el led, i el led en el pal. un cop sec, amb algun tipus de massilla taparem els forat del botó al voltant de les potes del led, i pintarem el led de color negre (també podria ser d'un verd molt fosc.

En la base del pal podem afegir dos perfils IPN de reforç d'Evergreen, imitant els reforços que solen tenir per que estiguin drets. Els farem d'una longitud aproximada de 1 cm i les pintarem com si fos ferro rovellat.

L'aspecte final el podem veure en la foto següent.


La connexió elèctrica la fem amb cable de coure esmaltat, per evitar curtcircuit si es toquen ambdós cables, soldats a cadascuna de les potes del led, desprès de doblegar-les i posar-hi petites perletes de vidre verd per que semblin les ampolles aïllants que hi haurien en la realitat.